9400 Sopron, Orsolya tér 2-3.
Tel./Fax: +36 99 523-511

« vissza

Ólomüvegablakokkal és ereklyével gazdagodott a Szent Orsolya-templom

Átengedni Isten fényét

Színes üvegablakok díszítik már aSzent Orsolya-templom oltár feletti falát is, az ünnepélyes szentelésealkalmából múlt héten zsúfolásig megtelt a templom. Az összesen 37 képet Kovács Gergő Vilmos atya rajzolta meg, és Wutka László budapesti üvegfestő–ólomüvegező műhelyében készültek el.

Az idei év a jubileumok éve aSzent Orsolya-templomban: 150 éves a templom, amely 70 éve a bombázásokbansérült meg, ekkor törtek be színes üvegablakai is – és imáival segíti aszázéves Mária nővér is. Az 1990-es években Reisner Ferenc atya az utcafrontfelőli ablakokat az eredetihez hasonló stílusban pótoltatta; az oltár felettiablakok elkészítését Havassy Bálint iskolalelkész kezdte szorgalmazni.

– Arra törekedtünk az üvegablakoktervezésénél, hogy egyediek legyenek tematikájukban, és illeszkedjenek atemplom stílusához – meséli Kaposi Gábor templomigazgató. – A háború előttiablakok egyszerű, szőnyegmintásak voltak, az újak a gótikára jellemző stílus-és színvilágot – piros, sárga, kék – hordozzák. A képek témája a Máriáról szólókomplett egyházi tanítás: a bal oldaliaknál Szűz Mária Isten-szülő dogmaolvasható iratszalagon, felette a Lorettói Litániából az anyáról szóló címek,jobbról pedig Szűz Mária mennybevételének dogmája, felette ennek megfelelően akirálynői címek sorakoznak szintén a litániából. A főoltár közepén aszeplőtelenül fogantatott Mária szobra látható, mert ez a templom titulusa. Azoltár mögötti ablakokon a Szentírásból és a Szenthagyományból vett szimbolikusábrák láthatók. A záró részekre három csillag került. A színes üvegablakok nemcsakszépek, hanem tanítanak is: a színes ablakok csak akkor ragyognak, ha a fénymegvilágítja őket. Mária is attól olyan szép, hogy Isten fénye átragyog rajta.Nekünk is az a feladatunk, hogy minden gyarlóságunk ellenére láthatóvá tegyünkvalamit a Jóistenből.

Összesen háromszor hat figurálisablak készült, plusz 16 gótikus díszítésű ablak és a három csúcsív – KovácsGergő Vilmos újmisés rajzai alapján Wutka László üvegfestő–ólomüvegezőkészítette el budapesti műhelyében. Az ablakok 4,3 millió forintba kerültek,ebből 2,2 millió forint a hívek adománya, másfél millióval segített azönkormányzat, a maradékot pedig a templom állta.

– Igyekszünk népszerűsíteni az újüvegablakainkat – mondja Kaposi Gábor –, hiszen kevesen tudják, hogy milyen kisékszerdoboz áll itt, a belváros közepén: ezért képeslapokat és naptárt is adunkmajd ki.

 

Ereklye a templomban

IV. Károly utolsó magyarkirályunk csontereklyéjét helyezték el a Szent Orsolya-templom SzentAngéla-mellékoltáránál egy fakeresztben. A volt Habsburg uralkodót tíz évvelezelőtt II. János Pál pápa avatta boldoggá; a Károly Király Imaliga a NépekBékéjéért pedig minden évben – így idén Sopronban megemlékezést szervez azegykori császár–király tiszteletére. IV. Károly gyermekkorában kapott egyjóslatot Máter Vincencia stigmatizált nővértől, miszerint a gyermeket imábakell burkolni, mivel császár lesz, és sokat fog szenvedni.

 

Bertha Ágnes

 

2014-10-20 14:05:04

2006 © Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium